Хор на софийските учителки

         Прекрасен свят от музикални багри, чувства и поезия, чудесно съзаклятие от учителки, отдадени на песента.
        Тази музикална магия обединява през 1935 година жените с най-благородна професия в дамски хор                  
           Хорът на софийските учителки е носител на орден ”Кирил и Методий” І степен, Лауреат на седемте републикански фестивали на художествената самодейност, удостоен е със златни медали и дипломи за високи художествени постижения.rnrn      
    Мандолиният оркестър”София” е създаден през 1940 година. Творческият му път е белязан с много усърдие, преданост, любов към музиката, ентусиазъм, себеотрицание и звездни мигове.
ОТЗИВИ:
Арам Хачатурянrn  - посвещение:
                                      „На отличния хор на Учителките, който в свое то майсторство е достигнал висоти, граничещи с постиженията на високо квалифициран професионален хор! Желая му ощеrnrn  по-големи успехи! С най-хубави пожелания! ”   
               
Журито на Международния конкурсrn за мандолини оркестр  във Фалкенщайн,   Германия:

                „Превъзходно, виртуозно, великолепна хармония, интонация, тембър и балансировка, съобразени с всички изисквания на изпълнителското изкуство.”

 

            От    1999 година двата състава се обединяват и така обогатяват репертоарния си облик под ръководството и златните ръце на диригентката Лидия Димитрова /като формират Сдружение с идеална цел, което им помага за успешно оцеляване/. От 2006 година това прекрасно „обединение” е под „стряхата” на Народно читалище „Цанко Церковски 1946”. Настоятелите и цялото ни читалище сме горди и щастливи с този наш певчески колектив с техните изяви и отличията им на фестивали , конкурси и концерти.
      След кончината на диригент Лидия Димитрова през 2016 палката на диригент на хора е поета от младият и талантлив диригент г-н Григор Григоров.
      Хоровият колектив е отворен винаги за нови попълнения.
                 Репетиции в понеделник  от 18.00 часа. Тел.029832961